VII. SALON PRAHY 9 aneb třítýdenní přehlídka všestranného umu výtvarnic a výtvarníků Prahy 9

03.10.2024 16:23

 

 

VII. SALON PRAHY 9

Od 1 do 24. října 2024

Galerie 9

 

 

Salon Prahy 9 se po dvou letech znovunavrací do Galerie 9,

aby - již posedmé – umožnil

inspirační setkání výtvarných umělkyň a umělců regionu a nabídl

přehled výtvarného dění ve "Velké" Praze 9.

Letošního VII. Salonu Prahy 9 zúčastnilo rovných 40 autorek a autorů.

Na výstavě prezentují nejen to nejnovější a nejlepší ze své tvorby, ale navíc

představují nejrůznější výtvarné techniky,

od malby, přes grafiku, fotografii, kov a textil… a ještě i něco navíc…

Nechte se překvapit, okouzlit a pohltit bohatstvím nejen námětů, ale i forem.

 

 

„S některými účastníky se setkáme poprvé, ale někteří,

jejichž jména by měla v naší paměti zůstat,

nám už budou scházet navždy.

Letošní ročník připomene významnou osobnost

české malby, ilustrace, grafiky, typografie i scénografie,

sedminásobného držitele mezinárodního ocenění "Nejkrásnější kniha",

jehož výstavou před dvaceti lety Galerie 9 slavnostně

zahájila svoji činnost v rekonstruovaných prostorách historické budovy vysočanské radnice.

VLADIMÍR TESAŘ, žil a tvořil na Střížkově.

Letos, 20. října, by se Vladimír Tesař dožil 100 let.

Datum 12. 10. připomene také šestnáct let od jeho úmrtí.

Vzpomínáme.“

Mgr. Eva Kořánová, Galerie 9

 

 

Třetí život jedné městské části

 

Historický základ dnešní městské části Praha 9 je doložen první písemnou zprávou z roku 1115, tedy už před více jak devíti stoletími. Tehdy šlo o lokalitu - zemědělskou a vinařskou. To byl první život Prahy 9.

Od druhé poloviny 19. století se ale charakter nynější Prahy 9 radikálně mění. Vzniká ryze průmyslová čtvrť prezentující se takovými špičkovými firemními značkami, jakými byly například giganty svých obory Odkolek, ČKD, Praga či AERO. To byl druhý život Prahy 9.

Po roce 1989, zánikem zde působících světoznámých průmyslových podniků, nastal další přerod Prahy 9, který probíhá dosud. Otázkou je, jak charakterizovat ten současný – třetí - život Prahy 9.

Návštěvou v Galerii 9 a zhlédnutím právě probíhající výstavy nazvané VII. Salon Prahy 9, které se zúčastní plné čtyři desítky autorek a autorů, spojených s Prahou 9, se do mysli dere jako možná nová charakteristika stávajícího třetího života Prahy 9 – umělecká. Ano, po zemědělsko-vinařské a průmyslové, by klidně mohla být Praha 9 charakterizována jako čtvrť umělecká. Tedy Good address. A z toho, co představuje letošní VII. Salon Prahy 9 – právem.

 

 

Kdo se tedy VII. Salonu Prahy 9 zúčastní?                 

 

VĚRA ARTEMOVÁ, ELIŠKA ASTLOVÁ, LIBUŠE BARTÁKOVÁ,

ANNA MARIE BUKOVANSKÁ, MATYÁŠ BUKOVANSKÝ,

ZDEŇKA ČECHOVÁ, JARMILA ČEREVKOVÁ, HELENA ČERNOCHOVÁ, GABRIELA ČUMPELÍKOVÁ, IRENA DURMANOVÁ,

PAVEL DVOŘÁK-JECH, ALEXANDRA DVOŘÁKOVÁ,

TOMÁŠ HAVRÁNEK, JOHANKA HIBSCHOVÁ, JANA CHMELÍKOVÁ, MARTA JEDLIČKOVÁ, OTAKAR KALOČ, ROBIN KALOČ,

LUDMILA KAMBERSKÁ, MIROSLAV KHOL, JAN KRONUS,

JIŘÍ JAROMÍR KUBÁT, JIŘÍ KUTINA, LUBOR MÁDR,

MIRKA MÁDROVÁ, DANA MARTINKOVÁ, ALENA MATĚJÍČKOVÁ, HANA NOVÁKOVÁ, DAGMAR NOVOTNÁ, JITKA OBERMAJEROVÁ, JAN PLACHETKA, IRENA PROCHÁZKOVÁ, DAGMAR PŘIKRYLOVÁ,  KARLA RYVOLOVÁ, MARTINA TÓTHOVÁ, MILOŠ VENDLEK, KATEŘINA VODRÁŽKOVÁ, PETR VOŘÍŠEK, PETR VOSKA

a JANA ZAJACOVÁ

 

 

Mnohá jména už zaznamenal a s obdivem, i náš web

 

Většina vystavujících nás už v průběhu těch jedenácti let existence našeho webu na nějaké výstavě, ať už kolektivní nebo autorské, zaujala a zmiňujeme je mezi našimi články. Celou řadu dokonce už i opakovaně. A autorky a autory, které jsme snad ještě na nějaké jejich prezentaci neviděli, vystavovali na té části výstav, které jsme osobně navštívit nestačili a tím pádem o nich nepsali. Což není jejich chyba, ale naše kapacitní nedostatečnost absolvovat vše co se v Praze děje a co by mohlo být zaznamenáno na našem webu.

Stačilo tedy jenom vejít do Galerie 9 na výstavu VII. Salon Prahy 9, rozhlédnout se a rázem jako bychom se ocitli téměř mezi svými. Pravda, u některých jsme se museli ujistit pohledem na informační lístek pod vystaveným dílem. Autoři se přece jen vyvíjejí nebo mají vícečetný repertoár a my je tak poznáváme zase z jiné strany. Ale těch vysloveně charakteristických i tak, nebylo málo. Díla autorek a autorů jako Libuše Bartáková, Anna Marie Bukovanská, Zdeňka Čechová, Pavel Dvořák-Jech, Alexandra Dvořáková, Tomáš Havránek, Robin Kaloč, Jan Kronus, Jiří Jaromír Kubát, Lubomír Mádr, Mirka Mádrová, Dana Martinková, Karla Ryvolová, Petr Voříšek či Jana Zajacová, nám však byla víc než povědomá, už na první pohled. 

 

 

Jak takový Salon vzniká?

 

Na počátku není slovo jako v Bibli, ale výzva. Takže skoro stejně… Výzva sice nepochází od Boha, ale od Městské části Praha 9. Takže také skoro stejně…

Ta výzva tedy nezní Budiž světlo, ale:

„Výzva pro výtvarné umělce „velké“ Prahy 9. Tedy pro Městské části a čtvrtě SV Prahy: Vysočany, Prosek, Střížkov, Hloubětín, Hrdlořezy, Kyje, Černý Most, Dolní Počernice,

Horní Počernice, Běchovice, Koloděje, Újezd nad Lesy, Klánovice, Satalice, Vinoř, Kbely, Letňany, Čakovice, Šestajovice…“

Cílem výzvy je každoročně

„představit veřejnosti i autorům ucelený a aktuální přehled veškerého výtvarného dění v regionu a zároveň umožnit přátelské a inspirační setkání profesionálních výtvarných umělců celé původní velké Prahy 9 a jejich prací z posledních let.“

Pak následují informace o místě konání a termínu této výstavy. Hlavně ale nechybí přesné parametry výběru.     

„Na výstavu přijmeme 2-4 díla bez tematického omezení vytvořená v letech 2022-2024 (všechna závěsná díla s jedním očkem pro zavěšení. Pokud to vyžaduje technika díla, pak v adjustacích pod sklem. Plastiky se zajištěním stability nebo sokly /drobné plastiky či jiná trojrozměrná díla můžeme umístit do uzamykatelných vitrin/ a samozřejmě požadavky na průvodní doklady“.

A nakonec je oznámen termín kdy, jak a kam je třeba podat vyplněnou přihlášku, která je připojena, a také jakým způsobem předat díla k vystavení. Třeba pro letošní VII. salon Prahy 9, byl termín předání přihlášky do 15. 8. 2024.

 

 

A výstava může začít!

 

Hlavní tíha organizace leží na osobním nasazení galeristky, paní Mgr. Evy Kořánové, která  je  za léta co vede Galerii 9, zárukou kvality, kterou prokazuje i na běžných výstavách nejrůznějších autorek a autorů, během celého roku. Pro diváka je tak naprostou jistotou, radostí i poučením, když se do Galerie 9 vydá na kteroukoli tamní výstavu. Proslulé Salony Prahy 9 by si však rozhodně neměl nechat ujít. Můžeme vřele doporučit i ten letošní Salon - VII. Salon Prahy 9.

 

Text a foto: Richard Koníček   

 

 

VII. SALON PRAHY 9

Od 1 do 24. října 2024

Galerie 9

přízemí historické budovy vysočanské radnice

Sokolovská 324, Praha 9

Nenechte si VII. Ročník Salonu Prahy 9 ujít. Byla by to veliká škoda.

Otevřeno: pondělí – čtvrtek 10:00–19:00 hodin

vstup volný

kontakt:

tel. 283 091 292

www.galerie9.cz