T. J. Sokol Praha – Královské Vinohrady - cvičební rok 2023/2024 skončil

25.07.2024 18:09

 

 

T. J. Sokol Praha – Královské Vinohrady

Od roku 1887 je vinohradská Tělocvičná Jednota Sokola

jedním z nejvýraznějších kulturně společenských a tělovýchovných center v Praze.

 

 

T. J. Sokol Praha - Královské Vinohrady je jednou z největších sokolských jednot v Praze,

ale také

největším sokolským areálem na světě.

V oddílu všestrannosti a ve 4 sportovních oddílech sdružuje téměř 1 500 členů

všech věkových kategorií.

 

 

 

To nejdůležitější o TJ SKV

 

Česká obec sokolská (ČOS), kam patří i Tělovýchovná jednota Sokol Praha Královské Vinohrady, je dobrovolný a nezávislý demokratický spolek.

Organizačními jednotkami tohoto spolku jsou tělocvičné jednoty Sokol a sokolské župy. Základní organizační jednotkou ČOS je jednota sdružená v sokolské župě.

Župa je sdružení jednot v rámci příslušného kraje.

T. J. Sokol Praha - Královské Vinohrady (TJ SKV) je tedy, jakožto základní organizační jednotka České obce sokolské (ČOS), spolu s mnohými dalšími jednotami, sdružena v sokolské župě Jana Podlipného. (J. P., * 1848 + 1914) byl povoláním advokát, zastával funkci starosty města Prahy, poslanec českého zemského směnu za stranu Mladočechů a také první starosta České obce sokolské.    

Areál TJ SKV zahrnuje 46 000m³ sálových prostor a 22 000m³ prostor ostatních a představuje tak největší sokolovnu na světě. Její součástí je rovněž plavecký bazén, jediný svého druhu na Praze 2. Na přilehlých pozemcích je situováno velké letní cvičiště a dvě další univerzální hřiště.

 

 

Historie Sokola Vinohrady

 

·         Sokol byl na Královských Vinohradech založen necelých šest let po jejich povýšení na město - 27. února 1887.

·         Ačkoliv se od prvopočátku stal jedním z nejvýraznějších kulturně společenských a tělovýchovných center, jehož přesah do širokého okolí je nesporný, hledání definitivního místa pro cvičení se protáhlo na více než půlstoletí.

·         Současná sokolovna byla budována od roku 1938. (autoři stavby: František Marek, Václav Vejrych a Jaroslav Kabeš).   

·         Kvůli nacistické okupaci (v letech 1941 - 1945 sloužila jako lazaret říšské branné moci a SS) byla do užívání předána až v roce 1946.

·         Stavba je příkladem jedné z nejčistších pražských funkcionalistických staveb přelomu 30. a 40. let minulého století.

·         V roce 1949 byl celý areál svěřen do rukou komunistické tělovýchovy a pod hlavičkou TJ Sokol ČKD Stalingrad a dalších organizací podobného typu (TJ Bohemians ČKD Praha) fungoval až do roku 1991, kdy byl opět vrácen do sokolských rukou.

·         Při poúnorové likvidaci Československé obce sokolské měla vinohradská jednota více než 12 000 členů, dnes je jejich počet 1 500.

·         I tak ale patří v rámci ČOS k největším jednotám.

·         Vedle sokolské všestrannosti zahrnuje sportovní oddíly atletiky, florbalu, basketbalu, moderní gymnastiky, badmintonu a sálového fotbalu.

·         Kulturní složku reprezentují pěvecký sbor, taneční kroužek a loutkové divadlo Bubeníček.

·         V současné době představuje prioritu vedení jednoty obnova vnitřních i vnějších prostor sokolovny, především pak letního cvičiště a pozvolný návrat k nosným hodnotám původní ČOS, mezi něž nesporně patří maximální otevření se veřejnosti.

·         Z nejvýznamnějších členů vinohradského Sokola lze jmenovat žákyni Emy Destinnové, operní pěvkyni Jarmilu Novotnou, sportovního gymnastu, mistra světa z roku 1931 a vítěze berlínské Olympiády 1936 ve cvičení na kruzích Aloise Hudce nebo div. gen. Hugo Vojtu, jednoho ze zakladatelů vojenské odbojové organizace Obrana národa a jejího prvního zemského velitele v Čechách, který se spolu s arm. gen. Josefem Bílým stal prvním popraveným důstojníkem v hodnosti generála po nástupu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1941.

 

 

Sportování veřejnosti

 

Díky spolupráci s MČ Praha 2 je část našich sportovišť otevřena také pro sportování široké veřejnosti.

·         Běžecký ovál

K dispozici je především běžecký ovál. Podmínkou je ale vstup jednotlivců, ne družstev, part, skupin a podobně. Platí zde sice logický, přirozený a nijak zbytečně neomezující a také nediskriminující, ale přece jen návštěvní řád. Vstup do Běžeckého oválu je volný, je však třeba počítat s tím, že tu není k dispozici žádná zajištěná šatna. Běžci to řeší zpravidla sportovním batůžkem s tím nejnutnějším na zádech i při běhu, anebo – a to je častý případ – jsou z blízkého okolí, takže vyrazí už z domova v běžeckém vybavení a nepřevlékají se tu.   

Vstup do běžeckého oválu je možný každý den od pondělí do neděle, a to vždy od 8:00 do 20:00 hodin.

·         Plavání pro veřejnost

Plavecký bazén je přístupný komukoli, stačí uhradit vstupné a řídit se dle rozvrhu bazénu.

·         Organizovaný sport a pronájmy sportovních prostor

Pro zájemce o organizovaný sport v rámci oddílů TJ SKV je nutné použít stránku Nábory (https://www.sokolvinohrady.cz/nabor )

Pro zájemce o pronájem sportovních prostor je nutné nejprve navštívit stránku Sportovní

 

 

Cvičení těch nejmenších

 

V současné době důrazně upozorňují jednotně pediatři, učitelé škol, cvičitelé všech zájmových aktivit, na fakt, že současné děti vlivem sociálních sítí a všemožných prostředků na ně napojených způsobují zoufalý a varovný stav tělesné kondice a zdravého vývoje děti a dospívající mládeže. Jednou z nejúčinnějších a nejprospěšnějších cest jak danou kritickou situaci zlepšit je tělesný pohyb dětí pod odborným a věku přiměřeným vedením. Přesně to zajišťují i Sokolské jednoty, Tělovýchovnou jednotu Sokol Praha Královské Vinohrady, nevjímaje.

 

 

Cvičení rodičů s dětmi, ve věku od 2,5 do 4 let

 

V této věkové kategorii není možné přepokládat cvičení samotných dětí. Nezbytný je doprovod. Nejčastěji jde o rodiče, ale není to podmínkou. Stejnou roli mohou samozřejmě zastat i prarodiče a nebo nějaká oprávněná osoba ve věku nad 18 let, která má sociální vazby s dítětem.

Na cvičení je potřeba pouze cvičební úbor, ideální jsou kraťasy, triko a vhodná sálová obuv. 

Vedoucí této kategorie je místonáčelnice Helena Vaňková.  

Náplní a smyslem cvičení v této kategorii je především získávání základních pohybových dovedností a orientace v prostoru. Dále rozvíjení jemné motoriky, seznamování se s náčiním a nářadím a se základní míčovou technikou. Cvičení přispívá k odstraňování psychických zábran a včleňování se do kolektivu stejně starých dětí, k jejich postupnému osamostatňování se a učení se spolupracovat se svými vrstevníky i dospělými. S tím souvisí i upevňování citových vazeb. Dítě nabývá také citu pro rytmus, zpěv a říkadla. Učí se soutěžit a poprvé se zúčastňuje závodů v atletice a míčovém trojboji. Jako zpestření je pro děti každoročně pořádán Mikuláš, karneval, Pohádková hodina a výlety do přírody.

 

  

Předškolní děti od 4 do 7 let

 

Pod heslem „kdo cvičí, ten nestůně a kdo si hraje, nezlobí“ probíhá cvičení v oddílu určené dětem předškolního věku od 4 do 7 let, kde rodiče mohou přihlížet cvičení ratolestí z balkonu tělocvičny.

 

Pro tuto věkovou kategorii jsou doporučeným cvičebním oděvem krátké elastické kalhoty nebo trenýrky, tričko, sálová obuv.  Zakázáno je nošení řetízků na krku a jakýkoliv náramků.

I v této kategorii je vedoucí místonáčelnice Helena Vaňková. Vlastní cvičení vedou kvalifikovaní cvičitelé, kteří se neustále vzdělávají formou seminářů a doškolení.

Standardní cvičební hodina zahrnuje úvodní část - nástup a pozdrav. Pak následuje asi pětiminutová rušná část, která je věnována atletické rozcvičce. Další asi čtvrthodina je věnována pohybové koordinaci a zvyšování pohybových rozsahů. Následuje hlavní půlhodinová část cvičení, kterou tvoří základy cvičení na gymnastickém nářadí, základy atletiky a rozvíjení míčové techniky. Závěr hodiny je věnován závodivým hrám s náčiním nebo bez náčiní, tanečkům či zpěvu a hodina končí uklidněním dětí při nástupu a pozdravu.

Mimo výše uvedené standardní hodiny, existuje ještě jedna varianta, tzv. Nestandardní cvičební hodina. Tu tvoří přebor v míčovém trojboji, sportovní gymnastice, atletice, podzimní hodina, vánoční hodina, jarní hodina, pohádková hodina, cvičení na atletickém hřišti

Přibližně jednou měsíčně také pořádá loutkářský soubor Bubeníček loutkové představení.

Mimo cvičební hodiny také organizují cvičitelé oddílu pro děti a jejich rodiče (i prarodiče) odpolední vycházky do přírody s plněním drobných vzdělávacích a sportovních činností.

 

Text, s využitím materiálů TJ SKV připravil: Richard Koníček

Ilustrace: Marie Kubíčková, DiS., TJ SKV a internet 

 

 

Základní kontaktní a fakturační informace:

Název:            Tělocvičná Jednota Sokol Praha - Královské Vinohrady

Adresa: Polská 2400/1a, 120 00 Praha 2 - Vinohrady

Datová schránka      n49fqqn

https://www.sokolvinohrady.cz/

(https://www.sokolvinohrady.cz/areal-a-najmy/sportovni-najmy )

https://www.youtube.com/watch?v=TZCCDLinpac&t=5s