Radka a Vlastimil Vodákovi: Do prostoru aneb setkání hliníkového drátu a paličkovaných detailů v prostorových objektech

27.12.2016 10:04

Galerie Nová síň – Praha

 

14. 12. 2016 – 8. 1. 2017

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy ´Do prostoru´ uměleckých manželů, Radky a Vlastimila Vodákových, na www.www-kulturaok-eu.cz již nám známých z jejich výstavy ve vysočanské  Galerii 9, jsme se bohužel z časových důvodů nezúčastnili připravovaného předvánočního koncertu. Oba umělci byli osobně vernisáži přítomni.

 

A tak můžeme opět konstatovat, že výstava Vodákových děl je opět vskutku unikátní.  Tapisérie, textilie – šito – textilní reliéfní panó a prostorové objekty z hliníkových drátů, jež jsou výsledkem jejich tvorby za poslední léta, jako vždy návštěvníka potěší nejen svou barevností, ale i jejich exotičností.

 

Radka Vodáková vytváří vysoké reliéfy v zářivě barevných textilních čtvercích autorskou technikou  ´šito´. Motivem jejích prací jsou drobné postřehy ze současnosti, na které reaguje textilními hříčkami. Do kompozic, jejichž obsah potvrzuje vtipnými názvy, zapojuje pomocí průstřihů a děr i stěnu - tak, jak to činí již od 70. let 20. století.               

 

Vlastimil Vodák tvoří tapiserie s nízkými lineárními reliéfy jednoduchými tkalcovskými vazbami. Osnovní nitě nezakrývá (jako např. u gobelínové techniky), ty jsou nyní svojí barevností stejně významné jako útek tkaniny. Výsledný stylizovaný geometrizující tvar připomíná svou zkratkou předkolumbovské tkaniny. Tématy rozměrných vazebných tapiserií jsou symboly, mezilidské vztahy a city nebo zasažená krajina.

 

V prostoru galerie se pak oba výtvarníci setkávají v autorsky tkaných prostorových objektech ze silného hliníkového drátu, s barevnými, často paličkovanými detaily. I ve společně vytvořených plastikách je dobře patrný jemný humor, ironie a nadsázka. Poslední dílo získalo uznání na VII. Bienále krajky ve Vamberku v kategorii volná tvorba.


Kurátor výstavy:  PhDr. Vlastimil Havlík, Ph.D.

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pootevreno-z-tvorby-radky-a-vlastimila-vodakovych-aneb-kdyz-sympataci-sympaticke-veci-robi/