Profesionálka a jiné povídky aneb od každého něco, pro každého něco a nic není o ničem

07.08.2024 18:18

 

Profesionálka a jiné povídky 

Vladimír Pohorecký

 

 

Profesionálka je soubor patnácti kratších povídek

se silnými až překvapivými pointami,

které ve čtenářích zanechají působivou dohru.

 

Hlavními aktéry jsou zpravidla antihrdinové, zachycení v různých životních etapách.

Postavy originálních příběhů o mezilidských vztazích

bývají často vystaveny mezním situacím, které

obnažují jejich zranitelnost a nevyrovnanost.

Přesto, byť i s pomocí ironie, nerezignují.

 

 

Nevděčný úkol…

 

Autor sbírky povídek Vladimír Pohorecký není v literárním světě nováčkem. Galerie jeho více či méně odborných knížek mu dopřála patřičnou průpravu ve formulaci sdělovaného.  Jeho tvorba se točila kolem zajímavého tématu, jaké dosud tak zevrubně nebylo zpracováno.    Pohoreckého kniha „Po stopách triangulačních věží“, napoví, že nešlo o téma promleté bezpočtem předchozích autorů. Méně unikátní už bylo téma jeho další populárně naučné encyklopedické knihy z roku 2014 „Rozhledny a ztracené hrady“. I zde ale přispěl svým přínosem k doplnění o nové poznatky. Potvrzují to i následné vydavatelské objednávka na recyklace témat. Tu ve formě E-knihy, jindy jako série tipů na výlet, či titul „Po stopách triangulačních věží a další turistické zajímavost Čech a Moravy“.

Četné objednávky a autorova spolupráce s Českým rozhlasem, potvrzují, že se Vladimír Pohorecký trefil do zajímavých námětů a poptávka vydavatelů a veřejnosti si další variace zjevně vynutila.

Autorství úspěšných populárních, leč odborných témat, dříve či později svede každého autora takovéhoto žánru k úvahám o beletrii. Vrhnout se ale rovnou na novelu či román je cesta značně riskantní – dá se o ní říci hop nebo trop – což si asi Vladimír Pohorecký také uvědomil a zvolil nejprve formu knihy povídkové. Cesta rozhodně uvážlivá, ale také ošidná. Jak tematizovat povídky? Držet se jednoho stylu a tématu, to by vedlo nutně – alespoň při více či méně prvotinách – ke stereotypu a tím pádem čtenářské únavě. S výjimkou snad jen milovníků právě toho zvoleného stylu či žánru, což bude vždy jen minorita. Lepší řešení je soubor povídek různých, jen s jakýmsi vnitřním a pouze rámcovým tématem, které všechny propojuje v celek. V případě Profesionálky je tím autsajdr tedy ten, kdo by hrdinou býti dle očekávání neměl. Ale v povídkách ze souboru Profesionálka, kupodivu je. Nevděčný úkol, ale skvělý prubířský kámen.

 

 

… a jak se s ním autor vypořádal

 

Troufáme si říci, že se ctí. Samozřejmě se asi nenajde nikdo, kdo by byl uhranut všemi patnácti povídkami. Ale současně se zajisté nenajde ani nikdo takový, který by ani jednu z povídek neuznal za přečtení hodnou. A jde-li o to skóre, kolik povídek je pro čtenáře plusových a kolik minusových? Autor těchto řádek si za sebe vyhodnotil osm povídek, které považuje za jednoznačné plus. A co je hlavní, v souboru pro sebe našel ani jednu, kterou by osobně zařadil mezi čistě „mínusové“. Ale upozorňujeme, že vůbec nejde o nějaký rozbor objektivní, od respondentů. Zde je jen jeden a to je počet nedostatečný, takže jde o rozbor čistě subjektivní.

 

 

Tak to vezměme pěkně popořádku

 

Str. 7 – Anděl z metra

Věrohodný příběh, všeobecně známé reálie, překvapující mile úsměvná a klidně možná pointa.

Plusová povídka!

 

Str. 13 – Profesionálka

Partnerské hry se hrají a ve vztahu s delším trváním jsou dokonce odborníky doporučovány. Autorovi se daří po celé vyprávění tento fakt maskovat přirozenými pocity hrdiny, který rozhodně není žádný macho. Pointa je sice správně načasována, ale její vyznění není až tak moc zřetelné. Spíš varující, že hry mohou vést i k dohrám...

Plus-mínusová povídka.

 

Str. 18 -  Když padají cizinci

Dokonale využitý postřeh z plně reálného světa kolem nás. Umně rozvinutý v příběh. Čtenář dychtivě čeká, jak to dopadne. Autorem je v tom očekávání zdárně držen. Navíc je vidět, že autor působí v novinářské praxi, takže zná i její zákulisí…

Plusová povídka!

 

Str. 26 – Tahle noc rozhodne

Nabízí se slogan „pozdě bycha honit“. Nejeví se ale v tomto případě jako šťastná, autorova volba prolínání dvou os děje. Je to zvoleno proto, aby povídka vedla po dvou kolejích, které vidí stejné věci - jinak. Nějak to ale drhne a najednou je tu naprosto nečekaný, možná až nečekatelný konec.

Mínus-plusová povídka

 

Str. 33 – Cesta kolem světa

Povídka plná empatie, vcítění se do existence hrdiny, ale spíš málo reálná, až na to rozuzlení, které je předvídatelné.

Plus-mímusová povídka

 

Str. 38 – Mazlíčci

Dějová osa je sice jasná, ale jako celek je ta povídka spíš nepřehledná. A ani závěr není zcela zřetelný.

Mínus-plusová povídka

 

Str. 45 – Spisovatel

Jasně pozitivně laděná úvaha nad tím, že žití má smysl i s handicapem. I když samozřejmě záleží na motivaci daného jedince. Zajímavé vžití autora do dané situace hrdiny.

Plusová povídka!

 

Str. 52 – Střetnutí

Dobře načrtnutý příběh osoby na dně, která k tomu má své důvody, ale okolí je nebere v úvahu, nebo netuší. Až pointa to rozlouskne.

Plusová povídka!

 

Str. 60 – Sedm měsíců

Ano, autorovy úvahy o cestě životem, ale celkově to vyznívá poněkud nepřehledně.

Mínus-plusová povídka

 

Str. 63 – Roma je pozpátku Amor

Malá studie o odcizení, zevšednění, únavové pasivitě stáří na straně jedné a o snaze ještě stihnout dosud nestihnuté, na straně druhé. Studie nevnímání jednoho typu člověka druhým, je dobře okoukaná ze života. Současně je tu i skvěle nastíněné klišé hromadných zájezdů s přehnaně agilním a exhibujícím sebestředným průvodcem.  Pointa je milá, ale v reálu dost dramatická…

Plusová povídka!

 

Str. 68 – Symbióza

Velice citlivě zpracovaný příběh o stavu jednoho, který přišel o druhého. Smutek, vzpomínky, reminiscence. Kdo takový příběh musel prožít spolu s hrdinou povídky, ten se v tom najde. Rušivá se zdá být jen zvolená forma prolínání, ale asi je to tak nezbytné.

Plus-mínusová  povídka

 

Str. 74 – Téma pro opravdové chlapy

Dobře prozkoumaný vhled do dialogů po sítích a úniku do světa virtuálních osudů.

Plusová povídka!

 

Str. 81 – Princezna nemá jméno

Dle autora těchto řádek, jednoznačně vůbec nejlepší povídka z celého souboru. Krásně je zde zobrazeno vnímání světa dětským pohledem. Tragedie je v očích a dimenzích chápání dětí zcela jiná než dospělých a dokonce se dá říci, že až sobecká, i když z nevědomosti a neznalosti.

Plusová povídka!

 

Str. 86 – Představení

Tak trochu asi nepříliš reálná sonda do jedné dnes už bohužel ale celkem běžné „profese“. Dvojí život tak striktně oddělený ale nevyznívá přespříliš věrohodně. Vše je tu prvoplánové a jen černé a bílé. Skutečnost by byla spíš někde mezi. Ale to by zase nebyla krátká povídka, ale nejméně psychologická novela.

Plus-mínusová povídka

 

Str. 91 – Život přijde ve středu

Nádherně lidská sonda do jednoho osudu a dvou aspektů jeho vnímání osobami generačně značně oddělenými. Zachycen je byť ve zkratce, tradiční rozpor v postojích mladé generace vůči té generaci nejstarší. Pointa je ale značně zjednodušená. Asi by ten příběh chtěl širší formu než jen úzký rámec určený formou povídky. Důkaz, že oddělení dvou, otevírá prostor pro sblížení dvou jiných.

Plusová povídka!

 

 

A jaké je tedy naše skóre?

 

Nutno předem zopakovat, že výše uvedené hodnocení povídek, je zcela subjektivní pohled autora těchto řádek, který se necítí být oprávněn kritizovat a hodnotit. Jak už bylo řečeno, každý jsme jiný a každý další čtenář si proto může udělat svou vlastní klasifikaci a dojít ke klidně i ke zcela jiným závěrům.

Autor těchto řádek tedy napočítal mezi patnáctkou povídek osm jednoznačně plusových! Čili, víc než polovinu. Nezavadil ale ani o Žádnou vysloveně minusovou. Čtyři plus-mínusové, Takže čtvrtinu souboru ohodnotil, byť s nějakou tou osobní výhradou, jako také dobré a zajímavé. Takže jedině zbývající tři by si dovolil hodnotit jako slabé či možná jen nedotažené. Ale vše posuzované jen čistě osobně. A opakujme to znovu, každý jsme jiný.

Takže se nabízí ideální příležitost pro čtenáře, aby si sbírku povídek Vladimíra Pohoreckého s názvem Profesionálka opatřil a podobnou klasifikaci si po jejím přečtení udělat po svém.

A vemmte na to jed, že bude rozdílná. Rozhodně se přečtením povídek nic nezkazí a nebude to rozhodně zmarněný čas.

 

 

Vladimír Pohorecký

 

·         vystudoval obor Mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Praha.

·         Sbírka povídek Profesionálka je jeho prvotinou

·         Obsahuje patnáct krátkých příběhů z reálného života.

·         Společným základem jsou zde vztahy (rodinné, generační, pracovní i náhodná setkání)

·         Důležitou roli tu zastávají sny a vize.

·         Nejkratší povídka má tři strany, nejdelší pak osm

·         Všechny jsou psány v er-formě.

 

Text:  Richard Koníček

Ilustrační foto: z knihy Profesionálka

 

 

Profesionálka a jiné povídky

Autor: Vladimír Pohorecký

Pevná vazba, 76 stran, 160×230 mm, 266 g

Literatura: obecná

Vydáno: Agentura Krigl

Kontakt: Ing. Vladimír Krigl

Nakladatelství Agentura KRIGL

Pod Strašnickou vinicí 15/738

100 00 Praha 10

email: vladimir@krigl.cz

https://www.krigl.cz/