Nože v kuchyni: Jak krájet, filetovat a vykosťovat aneb proč nám správný nůž vydrží po celý život?!
Palác knih Luxor – Praha
6. 11. 2014
Na slavnostním křestu knihy ´Nože v kuchyni/Jak krájet, filetovat a vykosťovat… jako profesionál /´ v Paláci knih Luxor moderátorka akce Hanka Koutná, která byla opět ve svém živlu a tentokrát ještě více než jindy, přivítala milého hosta Ondřeje Slaninu.
Ondřej Slanina, mistr v kuchyni a televizní hvězda - jeden ze známé dvojice ´Kluků v akci´, představil ve spolupráci s Nakladatelstvím Fragment novinku, která nám poradí při výběru vhodného náčiní ke krájení, filetování a vykosťování, protože bez správného nože se vařit v kuchyni nedá a nedá! A jíst musíme všichni, že?! Jídlo je totiž naše palivo… A dozvěděli jsme se, jaký je rozdíl mezi keramickým nožem a nožem ocelovým…a Slanina , který v dětství chtěl být popelářem a později architektem, preferuje však nože ocelové…
Kuchařina je dřina psychická i fyzická!
Příjemné posezení s Ondřejem Slaninou nejdříve se týkalo tématu profese kuchaře. Jak řekl Slanina, nesmíme si myslet, že práce kuchaře je snadná, naopak, kuchař musí vydržet přes vysoké teploty i ne vždy příjemné prostředí kuchyně, i v podzemí. A to při jakémkoliv počasí, s dlouhou pracovní dobou, ve stresu, když na oběd a večeři najednou přijdou hosté…a všichni chtějí hned jíst…všechno to stihnout ve velmi krátkém čase a v určité kvalitě je potom vskutku nejen šéfkuchařův kumšt…(jistě jsme již slyšeli zprávy o sebevraždě jednoho velmi úspěšného šéfkuchaře ve Francii, kšeft převzala po něm manželka)...
Levná věc je drahá věc
Nože Victorinox považuje Ondřej Slanina, který je používá, za nejlepší volbu v poměru kvality a ceny, protože správná práce s nožem je u kuchaře nejen projevem zručnosti, ale velmi usnadňuje jeho práci a potraviny zůstanou neporušené a nepotrhané. Přesto jsme se dozvěděli, že všechno je věcí tréninku, i rychlé krájení nožem…začínáme nejdříve pomalu a pak přidáváme pomalu na tempu…nekrájíme totiž jen špičkou nože!
Dotazy z řad návštěvníků:
- A co kráječe? Na tento dotaz odpověděl Slanina, že proti nim nic nemá, že jsou speciální kráječe, a že jejich výběr je dostatečný, takže bychom si museli pořídit barák, aby se nám tam všechny vešly…a pak připomněl, ale že ta jejich údržba však není vůbec snadná…
- Když je kuchařem muž? Ženy mají vaření v genech, naopak když vaří muži, vždy je to spíše jejich koníček, a vždy něco přidají navrch…
- Krájet na čem? Nemáme krájet na čemkoliv, vždy na prkénku, myslíme tím, samozřejmě dřevěné…
Staňte se tedy mistrem v kuchyni!
Patříme také mezi milovníky dobrého jídla a jeho přípravy? Pak jistě víme, že správné používání kuchyňského náčiní je základ. Jak se ale vyznat v nepřeberné nabídce nožů? Ondřej Slanina nadšeně kvitoval, že „V České republice vychází řada kuchařských knih, ale žádná se dosud nevěnovala tak podrobně umění používání nejdůležitějšího nástroje v kuchyni – nože – jako tato“. Ondřej Slanina - kuchařský mistr vede také řadu kurzů vaření.
Po celém světě získaly velkou oblibu kuchařské show a kulinářské pořady. Recepty na přípravu národních, klasických i tradičních jídel nebo specialit umně předvádí řada celebrit. V České republice je dobře známý kuchařský pořad´ Kluci v akci´, kteří uvádějí dva mistři v oboru – Ondřej Slanina a Filip Sajler. Oba přinášejí nejen chutné recepty, ale také rady a tipy, jak si v kuchyni počínat.
Otvíráme knížku – učebnici
Zaujalo nás v kapitole ´břitká technika´
„Pokud se naučíme správně používat nůž, nezlepší se tím jen vzhled předkládaných jídel, která budou vypadat lákavěji, ale v mnoha případech budou také chutnější? Vezměme si například máslovou omáčku beurre nantes – mnoho doma připravovaných variant zkysne, protože šalotka není dost jemně nakrájená, aby se z ní uvolnily obsažené cukry…“ (zajímavé, že?)
Víme např., jaký nůž použít na krájení zeleniny nebo na filetování masa?
Jak si správně zvolit typ nože? Jak pracovat s uchopením? Jak správně krájet, filetovat, loupat či zpracovávat jednotlivé suroviny? To vše se dozvíme v l. části publikace – Základní dovednosti a v druhé části Používání nožů, rozdělené podle druhů potravin: zelenina, ryby a měkkýši, těsto a dezert, ovoce, maso- drůbež - zvěřina.
Anatomie nože (str. 12 – 13)
Dozvíme, z čeho všeho se i ten nejjednodušší nůž skládá?
- hrot
- špička
- ostří
- bradka
- stopka
- patka
- nýty
- střenka
- hřbet
Na závěr
Další zajímavosti najdeme v knize, de facto ve fantastické učebnici, jak řekl Ondřej Slanina, mezi něž patří např.:
- historie nožířství
- moderní nože (i japonské)
- druhy nožů
- ostré řeznénástroje (kráječ na drůbež, kolébka)
- nástroje na zdobení
- bezpečnost při práci s noži
- ukládání a broušení nožů
- zelenina – specializovaná na jednotlivé její druhy atp.
Obdivujme tedy profesionály v kuchařských show a to, jak skvěle umějí zacházet s noži! Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. S touto knihou se i z nás stane přeborník v krájení!
• jak filetovat a vykosťovat různé druhy masa a ryb
• jak rychle, úhledně a správně krájet
• jak loupat a zdobit ovoce a zeleninu
• druhy nožů a na co je používat
• jak o nože správně pečovat
Všechny postupy jsou nafotografovány a přehledně popsány krok za krokem. Je jich tolik, že se to nedá popsat slovy…ani slovy Ondřeje Slaniny
(oficiální anotace)
Titul ´Nože v kuchyni´ poprvé vydalo v roce 2008 nakladatelství Dorling Kindersley Limited
Autoři: Marcus Wareing, Shaun Hill, Charlie Trotter, Lyn Hall
Překladatelka: Lucie Schürerová
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Vydalo nakladatelství Fragment, vydání l., 2014
Věk: bez omezení
Běžná cena: 299 Kč
Hodnocení: 100 %
Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)
Foto: © Ing. Olga Koníčková