Nože v kuchyni: Jak krájet, filetovat a vykosťovat aneb proč nám správný nůž vydrží po celý život?!

11.11.2014 11:01

Palác knih Luxor – Praha

6. 11. 2014

 

Na slavnostním křestu  knihy ´Nože v kuchyni/Jak krájet, filetovat a vykosťovat… jako profesionál /´ v Paláci knih Luxor moderátorka akce Hanka Koutná, která byla opět ve svém živlu a tentokrát ještě více než jindy,  přivítala milého  hosta Ondřeje Slaninu.

 

 Ondřej Slanina, mistr v kuchyni a televizní hvězda - jeden ze známé dvojice ´Kluků v akci´, představil ve spolupráci s Nakladatelstvím Fragment novinku, která nám poradí při výběru vhodného náčiní ke krájení, filetování a vykosťování, protože bez správného nože se vařit v kuchyni nedá a nedá! A jíst musíme všichni, že?! Jídlo je totiž naše palivo… A dozvěděli jsme se,  jaký je rozdíl mezi keramickým nožem a nožem ocelovým…a Slanina , který v dětství chtěl být popelářem a později architektem, preferuje však nože ocelové…


Kuchařina je dřina psychická i fyzická!

Příjemné posezení s Ondřejem Slaninou nejdříve se týkalo tématu profese kuchaře.  Jak řekl Slanina, nesmíme si myslet, že práce kuchaře je snadná, naopak, kuchař musí vydržet přes vysoké teploty i ne vždy příjemné prostředí kuchyně, i v podzemí. A to při jakémkoliv počasí, s dlouhou pracovní dobou, ve stresu, když na oběd a večeři  najednou přijdou hosté…a všichni chtějí hned jíst…všechno to stihnout ve velmi krátkém čase a v  určité kvalitě je potom vskutku nejen  šéfkuchařův kumšt…(jistě jsme již slyšeli zprávy o sebevraždě jednoho velmi úspěšného šéfkuchaře ve Francii, kšeft převzala po něm manželka)...

 

Levná věc je drahá věc

Nože Victorinox považuje Ondřej Slanina, který je používá, za nejlepší volbu v poměru kvality a ceny, protože správná práce s nožem je u kuchaře nejen projevem zručnosti, ale velmi usnadňuje jeho práci a potraviny zůstanou neporušené a nepotrhané. Přesto jsme se dozvěděli, že všechno je věcí tréninku, i rychlé krájení nožem…začínáme nejdříve pomalu a pak přidáváme pomalu na tempu…nekrájíme totiž jen špičkou nože!

 

 

Dotazy z řad návštěvníků:

  • A co kráječe?  Na tento dotaz odpověděl Slanina, že proti nim nic nemá, že jsou speciální kráječe, a že jejich výběr je dostatečný, takže bychom si museli pořídit barák, aby se nám tam všechny vešly…a pak připomněl, ale že ta jejich údržba však není vůbec snadná… 
  • Když je kuchařem muž? Ženy mají vaření v genech, naopak když vaří muži, vždy je to spíše jejich koníček, a vždy něco přidají  navrch…
  • Krájet na čem? Nemáme krájet na čemkoliv, vždy na prkénku, myslíme tím, samozřejmě dřevěné…

 

Staňte se tedy mistrem v kuchyni!

Patříme také  mezi milovníky dobrého jídla a jeho přípravy? Pak jistě víme, že správné používání kuchyňského náčiní je základ. Jak se ale vyznat v nepřeberné nabídce nožů? Ondřej Slanina nadšeně kvitoval, že „V České republice vychází řada kuchařských knih, ale žádná se dosud nevěnovala tak podrobně umění používání nejdůležitějšího nástroje v kuchyni – nože – jako tato“.  Ondřej Slanina - kuchařský mistr vede také řadu kurzů vaření.

 

Po celém světě získaly velkou oblibu kuchařské show a kulinářské pořady. Recepty na přípravu národních, klasických i tradičních jídel nebo specialit umně předvádí řada celebrit. V České republice je dobře známý kuchařský pořad´ Kluci v akci´, kteří uvádějí dva mistři v oboru – Ondřej Slanina a Filip Sajler. Oba přinášejí nejen chutné recepty, ale také rady a tipy, jak si v kuchyni počínat.

 

Otvíráme knížku – učebnici

Zaujalo nás v kapitole ´břitká technika´

„Pokud se naučíme správně používat nůž, nezlepší se tím jen vzhled předkládaných jídel, která budou vypadat lákavěji, ale v mnoha případech budou také chutnější? Vezměme si například máslovou omáčku beurre nantes – mnoho doma připravovaných variant zkysne, protože šalotka není dost jemně nakrájená, aby se z ní uvolnily obsažené cukry…“ (zajímavé, že?)

 

Víme např., jaký nůž použít na krájení zeleniny nebo na filetování masa?

Jak si správně zvolit typ nože? Jak pracovat s uchopením? Jak správně krájet, filetovat, loupat či zpracovávat jednotlivé suroviny? To vše se dozvíme v l.  části  publikace – Základní dovednosti a v druhé části Používání nožů, rozdělené podle druhů potravin:  zelenina, ryby a měkkýši, těsto a dezert, ovoce, maso-  drůbež -   zvěřina.

 

Anatomie nože (str. 12 – 13)

Dozvíme, z čeho všeho se i ten nejjednodušší  nůž skládá?

  • hrot
  • špička
  • ostří
  • bradka
  • stopka
  • patka
  • nýty
  • střenka
  • hřbet

 

Na závěr

Další zajímavosti najdeme v knize, de facto ve fantastické učebnici, jak řekl Ondřej Slanina,  mezi něž patří  např.:

  • historie  nožířství
  • moderní nože (i japonské)
  • druhy nožů
  • ostré řeznénástroje (kráječ na drůbež, kolébka)
  • nástroje na zdobení
  • bezpečnost při práci s noži
  • ukládání a broušení nožů
  • zelenina – specializovaná na jednotlivé její druhy atp.

 

Obdivujme tedy profesionály v kuchařských show a to, jak skvěle umějí  zacházet s noži! Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. S touto knihou se i z nás stane přeborník v krájení!

• jak filetovat a vykosťovat různé druhy masa a ryb

• jak rychle, úhledně a správně krájet

• jak loupat a zdobit ovoce a zeleninu

• druhy nožů a na co je používat

• jak o nože správně pečovat

 

Všechny postupy jsou nafotografovány a  přehledně popsány krok za krokem. Je jich tolik, že se to nedá popsat slovy…ani slovy Ondřeje Slaniny

(oficiální anotace)

 

Titul ´Nože v kuchyni´ poprvé vydalo v roce 2008 nakladatelství Dorling Kindersley Limited

Autoři:  Marcus Wareing,  Shaun Hill, Charlie Trotter, Lyn Hall

Překladatelka:  Lucie Schürerová  

Odpovědná redaktorka: Helena Klečková

Počet stran: 224

Vazba: brožovaná

Vydalo nakladatelství Fragment, vydání l.,  2014

Věk: bez omezení

Běžná cena: 299 Kč

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková