Mezinárodní výstava plakátů na téma "Práva žen" v NTK aneb umění, které sděluje, oslovuje, apeluje, a přesto si zachovává uměleckou a výtvarnou hodnotu

13.06.2024 18:44

 

 

Mezinárodní výstava plakátů na téma "Práva žen"

5. – 28. 7. 2024

Parter NTK

 

 

Mezinárodní výstavu plakátů na téma Práva žen organizuje ARTtention Prague.

Hosty zahájení byli Jan Rajlich ml. a Anna Drozenová.

 

 

Jedinečná kolekce padesáti tištěných a stovky promítaných plakátů vzešla z

open callu, jehož se zúčastnilo 347 umělců z 50 zemí světa.

Výstava přináší pohled výtvarníků na ženská práva, na stav dodržování těchto práv

napříč zeměmi, generacemi, pohlavím i společenským postavením.

Výstava je především uměleckým, ale také zcela výmluvným svědectvím,

že v 21. století je naše společnost značně diferencována.

 

 

Vznik unikátní sbírky plakátů s vyhraněným tématem

 

Výstava nabízí dva aspekty. Jedním je aspekt sociální a silně alarmující, druhým aspektem je i požadavek uměleckého zpracování.

Při finálním výběru z přijatých 678 plakátů bylo snahou výběrové a hodnotící komise odborníků představit co možná nejširší spektrum tvůrců a ale i vysoce kvalitních plakátů. Vznikla tak unikátní sbírka plakátů, jejíž ambicí je oslovit publikum na pražských výstavách a poté cestovat za hranice České republiky a oslovovat tam další publikum prostřednictvím svébytného vizuálního a komunikačního média. První z již potvrzených výstav mimo Českou republiku je Trienále plakátu v Sofii v roce 2025. Partnery projektu jsou Bulharský kulturní institut v Praze, Trienále scénického plakátu v Sofii, Amnesty International ČR a Jeden svět.

 

 

Jak výběr plakátu probíhal?

 

"Oslovily jsme nejdříve několik umělců, o kterých jsme věděly, že mají silné plakáty na téma práva žen, nebo že se tématikou všeobecně zabývají. S obrovskou pokorou jsme je oslovily s konkrétní výzvou zúčastnit se našeho projektu. Drtivá většina reagovala na pozvání velmi pozitivně a díky tomu se nám podařilo vytvořit silnou kolekci, ve které jsou plakáty zkušených a oceněných umělců vedle mladých talentovaných výtvarníků. Potěšilo mě, že komunita umělců zabývajících se plakátem nás podpořila v naší první výstavě," prozradila Radoslava Boor, kurátorka ARTtention Prague.

 

 

Zájem měli i legendy oboru  

 

Do výběru se dostalo i velké množství legend. Např. hvězdy polského plakátu Lex Drewinski a Agnieszka Ziemiszewska; předseda ukrajinského Trienále plakátu The 4th Block Oleg Veklenko a designér Mykola Kovalenko z Ukrajiny; zástupci íránského plakátu a grafiky - Aménéh Moayedi, grafická designérka a organizátorka výstav a čelní představitelka hnutí na podporu íránských žen Women. Life. Freedom, a oceňovaný Sina Afshtar; ale i začínající umělci.

Český plakát v závěrečném výběru zastupují hned tři generace umělců.

Doyen českého plakátu, výtvarník, grafik Jan Rajlich ml., grafický designér Oleg Slepcoff a Anna Drozenová, která momentálně studuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

 

 

A kdo se dostal do užšího výběru?

 

Na finální short list se dostalo těchto 50 umělců:

Agnieszka Ziemiszewska (Polsko), Akram Mokhber (Írán, Německo), Ameneh Moayedi (Írán), Anna Drozenová (Česko), Bartosz Mamak (Polsko), Bertug Bilgin (Turecko), Bright Woo (Čína), Christopher Han (Jižní Korea), Daniel Meier (Německo), Dmytro Dziuba (Ukrajina), Emran Abtahi - (Írán), Erin Sedra (USA), Gitte Kath (Dánsko), Goyen Chen (Thaj-wan), Hyungjoo A. Kim (USA), Ivan Kashlakov (Bulharsko), Jan Rajlich, ml. (Česko), Jianfei Lu (Čína), Joanna Górska (Polsko), Kaled Avila (Mexiko), Keith Kitz (USA), Lenka Sisák (Slovensko), Lex Drewinski (Polsko), Luka Prstojević (Srbsko), Łukasz Zwolan (Polsko), Lyuba Tomova (Bulharsko), Maria Eletta Baroni (Itálie), Mario Fuentes (Ekvádor), Masoud Saffari (Írán), Michel Bouvet (Francie), Mohammad Afshar (Írán), Mykola Kovalenko (Ukrajina/Slovensko), Natalia Volpe (Argentina), Oleg Slepcoff (Česko), Oleg Veklenko (Ukrajina), Olga Czechowska (Polsko), Patrycja Longawa (Polsko), Pepo Almonte (Mexiko), Péter Pócs (Maďarsko), Qiang Gang (Čína), Rafael Ramirez Lozano (Mexiko), Raqee S. Najmuldeen (Irák), Rosalio Rodriguez (Mexiko), Samira Khorshidi – Iran, Taber Calderon (USA), Tomaso Marcolla (Itálie), Vitaly Bondar (Bělorusko), Vlad Mychajliv (Ukrajina), Wesam Haddad (USA), Zlatan Dryanov (Bulharsko)

 

 

O projektu ARTtention Prague

 

Za výstavou stojí projekt ARTtention Prague, který si klade za cíl prostřednictvím umění poukazovat na palčivá témata dnešní společnosti. Konkrétně jsou to vizuální umělkyně a kurátorka Radoslava Boor a produkční Jitka Zárubová.

 

 

O „příbuzné“ výstavě v Bulharském kulturním středisku

 

Souběžně s výstavou v NTK, na kterou se „probojovali“ hned tři bulharští umělci Ivan Kashlakov, Lyuba Tomova a Zlatan Dryanov, uspořádalo BKI v galerii Bulharského kulturního institutu výstavu bulharských plakátů, kterou zahájili Ameneh Moayedi, Bartosz Mamak a Mykola Kovalenko, přední osobnosti oboru.

 

·         Ameneh Moayedi

je grafická designérka, umělkyně a kurátorka narozená v Íránu a žijící v Paříži. V roce 2022 založila skupinu Poster for Iran, která shromažďuje plakáty umělců na téma Women, Life, Freedom. Moayedi získala řadu ocenění, účastní se mnoha bienále a výstav plakátů po celém světě, několikrát zasedla v porotě.

 

·         Bartosz Mamak

je doktorem umění, působí jako přednášející grafického designu v Polsku a je stipendistou Hongkongského institutu designu. Získal řadu ocenění v národních i mezinárodních soutěžích grafického designu v Polsku i v zahraničí.

 

·         Mykola Kovalenko

je uznávaný ukrajinský grafický designér, který od 24. února 2022 vytváří jeden plakát denně na protest proti válce vedené proti jeho zemi. Prostřednictvím svých plakátů Kovalenko, který nyní žije v Bratislavě na Slovensku, vysílá do světa svá poselství.

 

Výstava představuje to nejlepší ze specifického výtvarného oboru jakým je tvorba plakátů a tři bulharští mistři představují české veřejnost možnost srovnání s úrovní našich plakátů.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

 

Mezinárodní výstava plakátů na téma "Práva žen"

5. – 28. 7. 2024

Parter NTK

Kurátorka: Radoslava Boor

Otevřeno: PO – NE, 10 - 18

https://www.techlib.cz/

 

Více:

https://www.facebook.com/photo?fbid=10160553347754775&set=pcb.10160553208349775