Léto v botanické zahradě začalo aneb když lákají barvy letničkových záhonů, vůně růží i tajemné svatojánské byliny

23.06.2024 17:22

 

 

Léto 2024

Od 21. 6. do 31. 8. 2024

Botanická zahrada Praha

 

 

Léto sice začíná slunovratem,

ale v Botanické zahradě hl. m. Prahy už v den naší návštěvy (12. 6. 2024)

bylo dávno plném proudu.

Návštěvníkům Zahrady to názorně dokazovaly pestré záhony v Ornamentální zahradě a návštěvníkům našeho webu, se to pokusí dokázat připojené snímky naší fotografky Marie Kubíčkové, DiS.

 

  

 

„Začíná léto a botanická zahrada, která září letními barvami, má co nabídnout. Kromě pestrých letničkových záhonů je teď pro návštěvníky velmi lákavé rozárium a sbírky vonných a záhonových růží. Rozzářená je i expozice Severoamerická prérie s typickými třapatkovkami, plamenkami a zápleváky. V průběhu léta také návštěvníkům prezentujeme naši bohatou sbírku hortenzií od populární hortenzie velkolisté v 60 kultivarech až po méně obvyklé odrůdy, například hortenzii drsnou. Jejich sezóna právě začíná. Do 7. července si na své přijdou milovníci sukulentů, které bych rád pozval na výstavu Sukulenty v interiéru a stále je ještě možné spolu s námi oslavit 20. výročí otevření skleníku Fata Morgana, které připomíná výstava ve výstavním sále. Krásnou letní procházku pak můžete zakončit u skleničky vína s jedinečným výhledem na Prahu ve Vinotéce sv. Kláry,“

Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

 

 

Co kde a kdy kvete? 

 

S odpovědí jsme se svěřili zkušenostem a znalostem odborníků Botanické zahrady Praha:

 

·         Kromě expozice Užitkových rostlin mírného pásu, kde botanická zahrada prezentuje běžně známé léčivky a zelené koření, mohou návštěvníci zahrady objevovat v areálu i tajemné svatojánské byliny.

·         V Horní zahradě – v rozáriu i podél cest v okolí jezírka – je cítit vůně růží, nelze minout Kordesovy růže nebo českou velkokvětou růži s krásným jménem Lidka.

·         V Horní zahradě také nikdo nepřehlédne divoké barvy expozice Severoamerické prérie.

·         Slunovrat a svatojánské rituály připomíná i řada tropických rostlin ve skleníku Fata Morgana: jako oheň září květy zázvorovité rostliny Hedychium longicornutum, jež připomíná plameny, nebo „pochodňový zázvor“ Etlingeraelatiora také ohnivě zbarvená liána glorióza.

·         První horké letní dny přinesly i první květy letniček.

·         Patří k nim zejména druhy, které se samy přesévají na záhoně, jako je koukol, ostrožka, mák či sluncovka.

·         V letošním roce, věnovaném tropickým rostlinám, upoutají i nevšední a exotičtější druhy letniček, třeba torénie s pyskatým květem v bílé, růžové či fialové barvě připomínajícím hledík.

·         Jistě zaujme i barvínkovec (z Madagaskaru, který svým vzhledem připomíná netýkavku.

·         Kvetou rovněž denivky nebo lilie.

·         Už se také blíží období slunečnic, jejichž královnou v botanické zahradě je první červená nízká slunečnice 'Desire Red'.

·         K příchodu léta a slunovratu neodmyslitelně patří i svatojánské rituály a devatero svatojánských bylin, mezi kterými nechybí heřmánek, pelyněk, mateřídouška, ale i kopretiny nebo zvonky.

·         Přivonět ke zvonkům lze v oblasti Stráně poblíž expozice Zahrada mEDU.

 

 

·         Léto je rovněž obdobím růží, které kromě sytých barev okouzlují i svou výraznou vůní.

·         Sbírku růží botanická zahrada prezentuje v expozici Rozárium, založené v roce 2015 a nacházející se v Horní zahradě. Je téměř výhradně osázena keři Kordesových růží skupiny Parfuma, které jsou šlechtěny právě na vůni. Svou zářivou barvou vyniká velkokvětá růže –čajohybrid Lidka.

·         Návštěvníci si tu mohou prohlédnout tradiční záhonové růže, prostorově náročnější růže sadové, ale i půdopokryvné nebo původní botanické druhy.

·         Zejména vonné růže jsou zastoupeny i v dalších výsadbách v Horní zahradě, například v záhonu u jezírka nelze přehlédnout velmi efektní velkokvětou růži, kultivar Nostalgie.

·         Botanická zahrada během léta představuje i svou bohatou sbírku hortenzií.

·         Tyto dřeviny, které jsou jedněmi z mála keřů, jež rozkvétají právě v letních měsících, jsou po staletí oblíbeny hlavně v Japonsku.

·         Do Evropy se dostaly až v 18. století.

·         Rychle získaly na oblibě, a to zejména kultivary hortenzie velkolisté (Hydrangea macrophylla).

·         V trojské zahradě najdete přes 60 kultivarů!

·         Pěstují se tu však i jiné druhy, například hortenzie stromečkovitá (Hydrangea arborescens), hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata), hortenzie pilovitá (Hydrangea serrata), hortenzie drsná (Hydrangea aspera) nebo popínavá hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris) a jí příbuzný rod Schizophragma neboli klanostěnka.

·         V Japonské zahradě je možné obdivovat především kultivary hortenzie velkolisté, drsné nebo pilovité.

·         V Horní zahradě lze „procestovat“ Ameriku.

·         Rozkvétá expozice Severoamerické prérie, kterou momentálně opanovaly květy třapatkovky (Echinacea) a v květu budou pokračovat plamenky, zápleváky a třapatky.

·         V expozici Severoamerické polopouště nyní rozkvétají suchomilné juky.

·         Do tropů se zájemci mohou vypravit ve skleníku Fata Morgana.

·         Ve stínu deštného lesa se v parných dnech dočkají i lehkého ochlazení a osvěžení a mohou se tu pokochat květy různých tropických rostlin anebo ještě zahlédnout exotické motýly, kteří si tu po výstavě žijí vlastním životem.

 

 

Nepřehlédněte a nevynechte!

 

Výstava Sukulenty v interiéru

Do 7. 7. 2024 se v expozici Svět sukulentů koná výstava Sukulenty v interiéru. Přehlídka představuje více i méně známé druhy sukulentů, nejčastěji původní druhy pryšcovitých rostlin, zajímavé kaktusy, sukulentní pelargonie. Návštěvníci na výstavě najdou inspiraci a řadu zajímavých kousků si od významných pěstitelů mohou hned na místě zakoupit. V nabídce jsou stovky druhů sukulentních rostlin. (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sukulenty-v-interieru-aneb-exoticke-%e2%80%9epokojovky%e2%80%9c-do-bytu-i-kancelare/ )

 

 

20 let Faty Morgany

Skleník Fata Morgana právě letos v červnu slaví 20. výročí od otevření veřejnosti. Do Skleníku zve panelová výstava ve výstavním sále v Ornamentální zahradě, připomínající 20. výročí otevření. (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/20-let-faty-morgany-aneb-vystava-o-pribehu-unikatniho-prazskeho-tropickeho-skleniku/ )

Až do 31. srpna je možné panelovou výstavu zhlédnout. Expozice připomíná, jak se sen o tropické oáze v Praze stal realitou, přibližuje cenné sbírky i cesty botaniků za rostlinným bohatstvím. Panely s pestrým obrazovým materiálem doplňuje bohatá kolekce vystavených přírodnin a předmětů z rostlinných materiálů dovezených našimi pracovníky z cest do tropických zemí.

 

 

Program Botanické zahrady hl. m. Prahy v roce 2024

 

28. 3. – 12. 9.

Kurátorská provázení

Kurátoři Botanické zahrady Praha zvou na prohlídky jednotlivých expozic. V rámci těchto procházek nahlédnou návštěvníci v doprovodu těch nejpovolanějších pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Blíže poznají například trvalky či sukulenty, pozornost bude věnována zajímavému tématu choulostivých dřevin. Komentované prohlídky probíhají ve vybrané čtvrtky až do září vždy od 17.00 hodin. Účast na nich je v ceně standardního vstupného.

            4. 7. Dřeviny na hraně: choulostivé druhy pěstované celoročně venku

(Tomáš Vencálek)

18. 7.   Trvalky amerických prérií (Petr Hanzelka)

 

17. 5. – 31. 8.

20 let Faty Morgany – panelová výstava

Skleník Fata Morgana slaví 20 let od zpřístupnění veřejnosti. Vznik, otevření a celou historii skleníku přibližuje panelová výstava, která se až do konce prázdnin koná ve Výstavním sále botanické zahrady. Expozice vzpomíná na realizaci snu o tropickém chrámu a seznamuje se vzácnými sbírkami i cestami botaniků za rostlinným bohatstvím. Přijďte se projít v „botanických botách“ skleníkem i výstavou.

 

7. 6. – 7. 7.

Sukulenty v interiéru – výstava sukulentů

Výstava sukulentů je plná inspirace pro každého, kdo si chce zkrášlit svůj byt exotickými pokojovými rostlinami. Během výstavy se detailněji seznámíte s druhy, jež se staly oblíbenými ozdobami domovů i kanceláří. Výstavní prostor je rozdělen do několika „pokojíčků“, ve kterých se můžete přesvědčit, jak sukulenty prospívají v různých podmínkách, a najít inspiraci pro svůj vlastní interiér. Součástí výstavy je i prodej, pěstitelská poradna a tematický doprovodný program, o víkendu 15. – 16. 6. Festival africké kultury.

 

1. – 31. 8.

Letní kino v botanické

Každý pátek a sobotu během celého srpna si návštěvníci botanické zahrady mohou vychutnat filmové večery pod širým nebem. Promítání začíná vždy ve 20.00 hodin. Využijte prodloužené otevírací doby a relaxujte u oblíbených filmových hitů z Česka i zahraničí. Jako bonus bude před každým hlavním filmem promítnut předfilm vybraný z programu mezinárodního festivalu snímků o životním prostředí Ekofilm.

https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci

 

Text s pomocí tiskových materiálů připravil: Richard Koníček

Ilustrační foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

 

Léto 2024

Od 21. 6. do 31. 8. 2024

Botanická zahrada Praha

Otevírací doba je denně od 9.00 do 19.00

Vstupné na výstavu, v ceně vstupného do areálu, není-li uveden speciální poplatek.

Sleva 15 % na vstupném při nákupu e-vstupenky.

Na akce platí roční a sousedské permanentky i VIP vstupenky.

ZTP/P návštěvníci mají doprovod zdarma

Vstup se psem povolen jen do venkovních expozic.

Výstavní sál  - Ornamentální zahrady - vstup z Nádvorní ulice, Praha 7

www.botanicka.cz