Každý den házím na zeď hrách aneb 17. sbírka literáta a matematika, Jiřího Weinbergera a už 4. s obrazy malíře a internisty Petra Wohla

30.08.2024 16:45

 

 

Každý den házím na zeď hrách  

Jiří Weinberger

Ilustrace: Petr Wohl  

 

Nad kopcem zvony vyzvání,

pod kopcem daňové přiznání.

nezvaní hosti,

pod stolem kosti.

 

Kosti a vůkol jediný úkol.

 

Nad kopcem zvony vyzvání,

Nevynucené přiznání.

Nezvaní hosti.

Pod stolem kosti.

 

Polehčující okolnosti.

 

 

Jiří Weinberger,

absolvent specializace Pravděpodobnost a matematická statistika na MFF UK

se, ve svých zájmech posouval po křivce matematické teorie

– simulační modelování – průmyslová praxe - školicí aktivity, ale

po celou dobu sledoval i své další, zdánlivě protichůdné, zájmy:

literární kabarety – původní písně – autorské improvizační herectví.

 

 

MUDr. Petr Wohl, Ph. D.,

Lékař, specializací internista, diabetolog a endokrinolog,

působí na Klinice diabetologie (dříve Klinika neurologie) v pražském IKEMu,

Vede centrum domácí parenterální výživy.

Sportuje, hraje šachy, kreslí a maluje, vystavuje a vůbec... (viz: https://bit.ly/3iSj9Dp)

 

Poprali se na refýži

čtyři nóbl kavalíři

o jediné přelétaví

pampeliščí chmýří.

 

Strkali se jako diví,

ale vítr proměnlivý

nedával jim šanci.

 

Strkali se jako diví,

čtyři páni chmýří chtiví,

v prapodivném tanci.

 

Každý chtěl svůj pomyslný

zářez na pažbě,

přemoženi zemskou tíží

ocitli se na dlažbě.

 

O Jiřím Weinbergerovi

 

S Jiřím Weinbergerem se autor těchto řádek setkal osobně. Téměř na jednom jevišti. Na jevišti, kde Jiří vystupuje poměrně často a úspěšně, jsa externí člen souboru a kde autor těchto řádek vystoupil pro změnu pouze jednou z popudu našeho fotografa Wenci NIKONíčka jako host tohoto souboru. Repertoár jsme měli oba obdobný, jenže Jiří dokáže svá představení

vždy a vždy a znovu a znovu obměňovat, měnit a doplňovat, takže takříkajíc, nikdy se neoposlouchá a vždy se lze na jeho vystoupení těšit, protože nikdy nikdo neví, co ho zase napadlo a s čím se zase předvede. A činí se takto již drahně let. Naproti tomu autor těchto řádek se tím neživil nikdy, věnoval se tomu v časech dávných a jen několik let a jeho nynější hostující vystoupení, bylo jen takovým malým výlovem z časů dávno minulých. Proto smeká před Jiřím v obdivu a s pokorou.

A to až donedávna netušil, že původní profesí je – byl – Jiří někým tak podivným, jakým jen může matematik být. Jeho někdejší relaxační koníček se stal dnes tahounem a smyslem Jiřího žití a bytí. Inu, umí si to – jsa matematik – spočítat…

Jo, a o které že scéně je řeč? V případě Jiřího by byla možná řeč o nejedné scéně, ale vzhledem k onomu – téměř – společnému jevišti, jde o scénu jedinou. Divadlo Apropo principála Filipa Jana Zvolského a z širokého repertoárového portfolia této renomované Malostranské scény, pak konkrétně o kabaret „Kamenolom – Jazzový kabaret“, v jehož autorském týmu je aktivním členem i účinkujícím právě „kolega“ autora těchto řádek, Jiří Weinberger.  (https://mysteriapragensia.cz/host-trepanace-jazzovy-kabaret/ ).   

 

   

Odborníci taky potřebují někdy relax

 

Ale zpět ke knize, kterou vydalo nakladatelství Krigl, a kterou nám laskavě poskytl k posouzení sám ing. Vladimír Krigl.

Jak je ze všech slov, už uvedených jasné, knížku s lehkostí pera a břitkostí ducha sepsal právě Jiří Weinberger jakožto relax od svého vědeckého bádání v tajemstvích vědy matematické.

Jedná se, jak je už - po sedmnácté - u Jiřího Weinbergera zvykem, o krátké nonsensové, surrealistické, dadaistické, básně, slovní hříčky, plné jinotajů a záludně a mile dvojích výkladů psaných slov. Zjevně zábava autora a díky té jeho posedlosti i čtenáře. Ne každému se musí vše líbit. Ne každý musíme vše správně pochopit, ale všichni si to, co nás poveselí, donutí zamyslet a upoutá nás na netušené možnosti češtiny, v knížce určitě najdeme. Inu, jsa matematik, vypočítal si to přesně. Každému něco.

A aby to bylo celé pěkně v kontrastu, tak jiný odborník, lékař starající se o naši zdravou tělesnou potravu, se zase pro změnu věnuje malbě obrazů. Obrazů, které nám korigují pozitivně i jinou potravu, duševní. Obé v souladu se zásadami správné výživy. Wohlovy výživné, leč lehce stravitelné obrazy, vložené do knihy by se ale neměly vnímat jako ilustrace čteného, to by šlo asi dost těžko, nejsou ani tak nonsensové, trochu surrealistické, sem tam dadaistické, ale nejsou to nikdy karikatury, spíše humoresky, ale hlavně - „normální“ snové obrazy. Plné jinotajů a fantazie, něhy a zklidňujícího cítění. Takže vlastně opak textů. Chyba? Ani v nejmenším. Přivrácená druhá strana slovního humoru. A důvod k zasnění v obrazových zásnění.

Zkrátka a dobře, odborníci potřebují relax a čtenář tuplem. Díky za něj. Zvláště dnes v době pádící i s vymknutými klouby…

 

S dobrotami plných chutí

budeš holka k nakousnutí.

 

Nelez ale do mrazáku,

a to ani ve spacáku.

 

I mládenci jako duby

vylámali by si zuby.

 

 

Pár faktů na okraj - o Jiřím Weinbergerovi

 

Zmíněno bylo, že Jiří Weinberger povil už sedmnácte svých sbírek.

Některé napsal vysloveně sám, na některých se podíleli i další autoři, Upozornil na sebe ale také jako překladatel poezie amerického Ogdena Nashe (americký básník a humorista, 1902 – 1971) a texty písní pro hru Divadla v Dlouhé – Myška z bříška.

 

Stačí přečíst jen názvy už vydaných knížek a pár námi vybraných ukázek z té nejnovější knížky a je jasno, co se dá od Jiřího Weinbergera čekat. Zde jsou:  

 

Učíme děti myslet a mluvit, Za modrou oblohu vděčíme mrakům, Kdybych byl žralok,

Radostný úlek a jiné povídky, Obydlený meteorit, Nerovnováha a jiné povídky,

Nerovnováha a jiné povídky, Kroky po krách, Antianafabeticum, Antianalfabeticum,

Povídá pondělí úterku, Na konci chřipky je krásně!,

a samozřejmě i ty čtyři ilustrované Petrem Wohlem a vydané nakladatelstvím Krigl –

Anebo jen nezvyk?, Jak stalagnát!, V kamenolomu má 3 kořeny a (zatím) nejnovější

Každý den házím na zeď hrách.

 

 

Pár faktů na okraj – O Petru Wohlovi 

 

Na svět přišel se svým jednovaječným dvojčetem, bratrem Pavlem. Oba jsou lékaři, oba pracují v IKEMu a bratr Pavel se věnuje podobné specializaci jako autor obrazů pro tuto knihu - gastroenterologii a endoskopistice. Jejich otcem je známá hokejová legenda, brankář Sparty, Pavel Wohl.

Oba bratři se také věnují sportu, oba hrají šachy, oba kreslí a oba malují. Oba také vystavují. Nejraději – jak jinak – společně.

Petr Wohl, autor obrazů pro knihu Jiřího Weinbergera, nazvanou Každý den házím na zeď hrách, napsal a vdal už také své knihy. Jde ale o práce vysoce odborné, pro některé choroby z autorova repertoáru gastroenterologa, dokonce už přímo nezbytné. Jsou jimi:   

Dieta při chronické zácpě (2002), Kuchařka při onemocnění žlučníku (2008), Kuchařka při onemocnění žaludku (2008) a Kuchařka při onemocnění slinivky (2011).

A ještě – tlumočme jeho autorské vyznání, které na sebe prozradil ve vysílání stanice Českého rozhlasu - Vltava:

„Maluji víceméně krajiny s tím, že

experimentuji se surrealizmem, abstraktní malbou a klasikou…“

 

Text: Richard Koníček

Ilustrace: z knížky Každý den házím na zeď hrách

 

Za obzor ztrácí se stálice.

 

Z rovnic se vytrácí konstanty.

Víc a víc vídávám parchanty.

Marně se moře zpěněné

Brání té nechtěné proměně.

Za obzor ztrácí se konstanty.

 

 

Každý den házím na zeď hrách  

Jiří Weinberger

Ilustrace: Petr Wohl 

72 stran

Vydáno: Agentura Krigl

Kontakt: Ing. Vladimír Krigl

Nakladatelství Agentura KRIGL

Pod Strašnickou vinicí 15/738

100 00 Praha 10

email: vladimir@krigl.cz

https://www.krigl.cz/

 

 

O další knize obou autorů:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jiri-weinberger-petr-wohl-v-kamenolomu-ma-3-koreny-aneb-autori-jsou-amateri-to-vam-nikdo-neuveri/