Helena Klečková: Kuchařka pro (úplné) začátečníky aneb nebojíme se vařit!
Nakladatelství Fragment vydalo kromě ´Kuchařky pro tebe´/ Helena Rytířová a ´Velké japonské kuchařky´/Mie Krejčíková Okamurová a Tomio Okamura pro ty, kteří neumíme ještě vařit, ale chceme se to naučit, další kuchařku, protože těch není nikdy dost.
I když na www.www-kulturaok-eu.cz vaříme kupodivu pořád podle babiččiny oblíbené kuchařky z roku 1933 od Marie Janků-Sandtnerové, samozřejmě jsme v mládí absolvovali veřejností velmi oblíbené kursy vaření. O zábavu nebylo nouze, zvláště když nám lektorka zdůraznila, že nás naučí vařit tak, abychom rodinu neotrávili, a základy vaření nám tak zůstaly natrvalo v hlavě.
Helena Klečková nám připravila jednoduchou a srozumitelnou ´ Kuchařku pro (úplné) začátečníky /S postupy krok za krokem´. Mnohdy se totiž můžeme dostat do situace, kdy si uvařit musíme sami, protože úroveň restauračních služeb však klesá i při stoupajících cenách, nebo když se nemůžeme spolehnout jen na rychlovky z Mac Donaldů, ne každý je můžeme ve zdraví pozřít, a jíst týdny hranolky každý den, to také ne vždy dokážeme…
Polévka je ´grunt´
Již naši předkové uznávali, že polévka je ´grunt´, že je základem stravy, proto ji také servírujeme v rámci velkého jídla jako první chod, ne?! Nakoukneme na chvilku do minulosti, ke klasice – k velmi oblíbené autorce kuchařek,
k paní Sandtnerové.
A co polévky podle Sandtnerové?
Považuje ´polévku za odvar z masa nebo různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec,piva, vína neb některých druhů ovoce.´
Základ: tvoří druh polévky
Přídavek: maso, zelenina, luštěniny, brambory
Zavářka: nudle, krupice, knedlíčky, strouhání apod.
Vložka: svítek, ssedlina a pod.
Dobrá polévka má býti:
1. výživná, proto se má použíti látek nejvýživnějších
2. lehce stravitelná, tudíž je nutno ji důkladně povařiti
Polévka nebudiž příliš mastná!
3. Chutná, proto používejme k její přípravě nejlepších látek a přídavků
Tak to jsme trošku odbočili, abychom zdůraznili, nakolik bylo v minulosti důležité umět vařit a nakolik se s potravinami mělo zacházet. Vrátíme se tedy do dnešní reality, ke kuchařce paní Heleny Klečkové.
Vhodná kuchařka pro ´single´ či dospívající dívky
Po úvodu si přečteme základní zásady, jak zacházíme se surovinami, a to od jejich omytí až po jejich skladování. Knihu jsme rozdělili do 10 kapitol:
Polévky
Vepřové maso
Hovězí maso
Kuře
Mleté maso
Ryby
Bezmasé a zeleninové pokrmy
Přílohy
Saláty
Sladké pokrmy
Jednotlivé recepty jsou srozumitelně popsány tak, aby jim porozuměl i opravdový kuchařský začátečník. Postup přípravy pokrmů je doplněn obrázky (jen poznámka recenzentky, ne každý začátečník ví, co a jak se dělá a proč jíška, jak je důležitá, o její barvě atp., to tam autorka zřejmě opomněla zdůraznit).
- Recepty obsahují přesný rozpis surovin pro jednu osobu. Postupy jsou popsány krok za krokem formou názorných nákresů, takže připravit si dobré jídlo dokáže opravdu každý.
- Množství surovin uváděných v receptech je množství pro jednu osobu. Dále je u jednotlivých receptů uvedena i doba přípravy.
- Najdeme zde recepty především na levná a oblíbená jídla českých kuchyní jako je např. bramboračka, karbanátky, šunkofleky, bramborák, knedlíky či palačinky.
Závěrem
Suroviny, které autorka používá ke svým receptům, jsou na našem trhu běžné dostupné. Kuchařka je pro snadnější manipulaci vázána v kroužkové vazbě. Pro zpestření bychom mohli knihu doplnit fotografiemi hotových pokrmů. Na poslední stránce najdeme přehledný rejstřík pokrmů.
Takže, žádný učený z nebe nespadne! A pusťme se s chutí do toho! Přejeme dobrou chuť!
Kuchařka pro (úplné) začátečníky
Helena Klečková
Vydalo nakladatelství FRAGMENT s.r.o.
Vydání : první - 2014
Rozměry v mm: 170x243
Provedení: brožovaná
Počet stran: 72
Doporučená cena: 127 Kč
Věk: bez omezení
Hodnocení: 80 %
Ing. Olga Koníčková
Foto: © Ing. Olga Koníčková