Centrum Paraple pomáhá už tři desetiletí aneb když srpnový čtvrtek v Parapleti patřil dětem 1 Centrum Paraple Paraple dětem! 22. srpna od 15:00 do 19:00 hodin Ovčárská 471/1b 108 00 Praha 10 - Malešice 2 Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost

04.09.2024 17:38

 

 

Centrum Paraple

Paraple dětem!

22. srpna od 15:00 do 19:00 hodin

Ovčárská 471/1b

108 00 Praha 10 - Malešice

 

 

Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost

založená Zdeňkem Svěrákem a občanským sdružením Svaz paraplegiků.

Od roku 1994 pomáhá lidem na vozíku po poškození míchy

a jejich rodinám

zvládnout těžkou životní situaci.

 

 

Činnost Centra Paraple je přibližně z 50 % financovaná z darů fyzických a právnických osob. Darované finanční prostředky se dále nerozdělují příjemcům, využívají se k financování přímých služeb, pomoci a péče o své klienty s poškozením míchy.

 

 

 

Malý průlet velkou historií

 

·         1990 – Založení občanského sdružení Svaz paraplegiků, svépomocné organizace lidí ochrnutých po poškození míchy a jejich přátel s cílem pomáhat jednotlivým lidem s poškozením míchy a současně zlepšit zdravotní a sociální péči o tuto skupinu lidí.

·         1993 / březen – Valná hromada Svazu paraplegiků. Zúčastnila se paní Olga Havlová. Na žádost Svazu paraplegiků před přítomnými novináři podpořila program vybudovat Centrum informací a pomoci pro lidi s poškozením míchy.

·         1993 / červen – Centrum informací a pomoci Svazu paraplegiků začalo poskytovat poradenské služby lidem s poškozením míchy v místnostech bývalé školky v Boloňské ulici v Praze 10. Během podzimu bylo majitelem budovy rozhodnuto, že původně plánované rozšíření činnosti zde nebude možné, a že ani pronájem nebude dlouhodobý.

·         1993 / prosinec – krizová schůzka přátel a podporovatelů centra a zástupců Svazu paraplegiků s cílem najít vhodné prostory a vybudovat centrum pro poskytování pomoci lidem s poškozením míchy. Své přátele Olgu Havlovou, Zdeňka Svěráka a další přivedl jeden ze zakladatelů Svazu paraplegiků, Jan Kašpar. Zdeněk Svěrák nabídl pomoc a navrhl centrum pojmenovat Centrum Paraple.

·         1994 / květen - Zdeněk Svěrák a Česká televize uvedli na podporu Centra Paraple první Dobročinnou akademii.

·         1994 – 2014 pořad je vysílán každoročně.

 

 

Paraple se otevírá

 

·         1994 / říjen – Slavnostní otevření Centra Paraple

·         1994 – 2000 - Centrum Paraple poskytuje a pořádá:

-          poradenské služby lidem na vozíku s poškozením míchy a jejich rodinám.

-      ambulantní sociální rehabilitaci

-          stáže a praxe studentům fyzioterapie, ergoterapie a sociální práce.

-          v pronajatých zařízeních mimo Prahu týdenní zajišťuje instruktážní sociálně rehabilitační pobyty pro nové klienty s poškozením míchy.

-          instruktážní sportovní pobyty

·         Společně se Svazem paraplegiků a s podporou Ministerstva zdravotnictví a Vojtova centra v Římě pořádá mezinárodní konference na téma léčení a rehabilitace lidí po poškození míchy.

·         V letech 1998 – 2000 probíhala bez přerušení provozu rekonstrukce budovy Centra Paraple.

·         2001 (únor) -  slavnostní otevření rekonstruované budovy.

Během následujících několika měsíců byla uváděna do plného provozu.

Kromě ambulantních služeb začínají klienti Centra Paraple využívat nejprve týdenní, později zejména 2 – 3 týdenní sociálně rehabilitační pobyty v budově centra.

Činnost se dále rozšiřuje o počítačové kurzy (programy Máma, táta na vozíku a kurz Zdravý životní styl.

Centrum Paraple se Svazem paraplegiků a zdravotnickými pracovišti léčícími pacienty po poškození míchy, usiluje o zvýšení kvality zdravotní péče v této oblasti a přijetí závazných pravidel – Spinálního programu ČR.

·         2002 (březen) – jednání za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR, zástupců zdravotnických zařízení, zástupců Svazu paraplegiků a Vládního výboru pro zdravotně postižené občany na téma přijetí spinálního programu a otevření spinálních jednotek, specializovaných na léčení pacientů s poškozením míchy.

·         2002 (březen) - Ministerstvo zdravotnictví rozhoduje o zřízení dalších 3 spinálních jednotek k již existující SJ v Brně.

·         2009 – přístavba budovy Centra Paraple (křídlo budovy a jeho ubytovací kapacita, velkou tělocvičnou, sklady, dílnou, počítačovou učebnou a dalšími prostorami).

·         2010 – slavnostní otevření přístavby

            Zdeněk Svěrák a Svaz paraplegiků založili obecně prospěšnou společnost Centrum Paraple se samostatnou právní subjektivitou.

·         2016 (březen) -  Ředitelem Centra Paraple se stává David Lukeš (od r. 2010 člen správní rady).

 

 

Čtvrtek -  22. srpna 2024, 15 až 19 hodin

 

Poslední prázdninový čtvrtek v Parapleti patřil dětem! Děti a rodičové se sešli na zahradě Centra Paraple, kde je čekala celá řady soutěží pro malé i velké. Nechyběla sportovní klání, sympatické odměny pro vítěze a možnosti pro vlastnoruční tvůrčí seberealizaci. Neunavitelné děti si mohly ještě také skákat na skákacím zařízení a dokonce si to vše vyfotit za pomoci odborníků ve fotokoutku. Nechybělo občerstvení, sestavené z dobrot a nápoje pro dodržování pitného režimu. A co bylo zvláště příjemné, že vsup byl zdarma. Inu třicetileté narozky je třeba náležitě oslavit a to se povedlo. Děti měly milou tečku za uplynulými prázdninami. 

 

 

Neopominutelný Zdeněk Svěrák

 

Zdá se že naa této akci přítomný nebyl, neboť objektiv naší fotoreportérky ho nikde neobjevil i když stále patří mezi nejvýraznější tváře spojené s Centrem Paraple. 

Zdeněk Svěrák Centrum Paraple, je také Spoluzakladatelem Divadla Járy Cimrmana, veleúspěšný scénárista, herec, autor divadelních her, spisovatel a autor písňových textů. Přesto se počátkem roku 1994 zúčastnil budování centra na pomoc lidem s poškozením míchy. V květnu 1994 proto oslovil veřejnost a prostřednictvím České televize a požádal v pořadu nazvaném Dobročinná akademie diváky o podporu připravovaného Centra Paraple.

 

Text připravil z tiskových materiálů Centra Paraple: Richard Koníček

Foto z akce: Marie Kubíčková, DiS.

 

Centrum Paraple

Paraple dětem!

22. srpna od 15:00 do 19:00 hodin

Ovčárská 471/1b

108 00 Praha 10 – Malešice

www.paraple.cz

Více:

https://www.paraple.cz/paraple/akce/paraple-detem/

https://www.facebook.com/paraple.cz/