Byli jsme v Máji aneb Praha má v jedné z moderních kulturních památek malý Disneyland aneb ještěže nám zůstalo dole to Tesco…

16.07.2024 19:02

 

 

Máj Národní

28. 6. 2024

 

 

Na místě novogotického Šlikova paláce vznikl v roce 1975 Obchodní dům Máj.

Ideální poloha na frekventované křižovatce ulic Spálené, Národní a protější Na Perštýně předurčila tento Obchodní dům k mimořádné oblibě a návštěvnosti.

 

 

Projekt vypracoval Prof. Ing. Arch. Miroslav Masák, dr. h. c.,

jež byl po roce 1990 po jistý čas dokonce poradcem prezidenta Václava Havla.

Na projektu se podílel také arch. John Eisler, původem Brit, ale jinak absolvent ČVUT a ve své době člen proslulého architektonického ateliéru SIAL

založeného a vedeného neméně proslulým arch. Karlem Hubáčkem.

S arch. Masákem a Eislerem na stavbě obchodního domu Máj spolupracoval ještě

třetí vynikající architekt a urbanista Martin Rajniš,

spoluzakladatel České komory architektů.

Obchodní dům Máj v roce 2006 vyhlásilo ministerstvo kultury - kulturní památkou. V roce 2022 byla zahájena rekonstrukce OD Máj.

Developer investoval do této akce cca 4 miliardy korun.

Dne 24. 6. 2024, tedy po dvou letech byl Máj znovuotevřen.

Nyní s inovovaným názvem - Máj Národní.

 

 

Celá kulturní Praha hořela zvědavostí

 

Otázka, co bude s naším starým dobrým obchoďákem Máj po dvouleté rekonstrukci, rezonovala snad v hlavě každého myslícího a v reálním světě žijícího Pražáka. Není tedy divu, že ode dne znovuotevření se - kdo mohl - honem běžel do Máje podívat.

Tedy přesněji, díky diskutovaným a kontroverzním Motýlům Davida Černého, se Pražané pádili nejprve podívat  ne - do Máje - ale - na Máj. Až pak se šlo dovnitř.

Ani my, na www.www.kulturaok-eu.cz, jsme nebyli výjimkou.

O skulptuře Davida Černého, kterou Martin Klán, člen správní rady společnosti AMADEUS Real Estate, jež Máj Národní vlastní už od roku 2019, prohlásil že „symbolizuje mír, naději, svobodu a demokracii“. My o tomto poutači už píšeme podrobně na jiném místě našeho webu (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/obchodni-dum-maj-se-24-6-24%2c-po-dvou-letech%2c-znovuotevrel-aneb-a-hned-je-o-cem-diskutovat%e2%80%a6/ ), takže teď se můžeme nerušeně věnovat tomu, co nás čekalo uvnitř nově přejmenovaného Máje na Máj Národní.

 

 

Moderní centrum zábavy, her a zážitků

 

Předem nutno podotknout, že v čase naší návštěvy Máje Národní, tedy čtyři dny po otevření, nebyly ještě v provozu všechna patra. Fungovalo zatím pouze podzemí, kde je dál prodejna Tesco. Uvádí se, že v nové podobě. Tam však naše kroky nevedly.

Nás lákalo zatím přístupné přízemí, první dvě patra a hlavně, terasa.

Té se však budeme věnovat samostatně v jiném článku. Laskavý čtenář uvidí proč. To totiž nelze odbýt pouhou informací, to se zkrátka musí vidět a zažít.

Tak zpět k nejnižším patrům domu.

Tuto užitnou plochu obsadili nájemci z oboru restaurací, kaváren, květinářství, doplňků, drogerie a další. Už na první pohled zde ale zcela dominují ty restaurace a kavárny. A dlužno dodat, že dle předpokladu, už byly zaplněny konzumenty. Nebylo tam ještě zcela plno, ale až bude tahle „foodhall“, jak se takové velkovýkrmně noblesně nyní říká, poskytne – jak uvádějí provozovatelé - věčně žíznícím a hladovějícím lačným hostům, rovných 750 míst sezení.

O cenách si každý domyslí své, když nahlédneme do materiálů provozovatelů. My napočítali dvě desítky občerstvoven zvučných světových značek. U nás zavedených, ale také snad ještě ani nezavedených. Od Amerikanos, přes Banh-mi, Burger King, Misushi, Popeyes až po Prima bašta, jen co jsme v tom frmolu stačili postřehnout.

 

 

Lustry, lustry, lustry

 

Design interiéru je celkem zajímavý. Pro starý dobrý Máj, samozřejmě zcela mimo hru. Je ultramoderní, světový a bezesporu odpovídá nejnovějším světovým trendům. Což není na škodu, protože alespoň něco zvíme a vidíme…

A není zas až tak rozhodující, zda je to tam naše gusto nebo není. Svou společnost „štamgastů“ si tyto nóbl prostory záhy najdou a vyprofilují. A zbloudilý kolemjdoucí, se tu koneckonců – ustojí-li ceny a místní klima – občerství. Židle a stoly se tu ještě používají a vybírat má z čeho.

Co ale asi nepřehlédne nikdo, je neskutečná koncentrace lustrů na jednu plošnou jednotku. Ano, v podobných „foodhallách“ všude jinde, osvětlují prostor povětšině nevnímaná a nevnímatelná stropní světla. Zde jsou to tedy plně přiznané lustry. Desítky a možná stovky lustrů. Je fakt, že naše republika je - co do lustrů - na světové špici, ale nesporně to tyhle, zde vystavené a sloužící, určitě nejsou. Designové a výtvarné kvality ovšem také nepostrádají. Jen je podivné, proč jsou tu koncentrovány v tak opulentně hojném počtu. Krása jednoho artefaktu v záplavě těch všech dalších evidentně zaniká. Ale budiž. Je to jiné. I když to snad nebyl jediný důvod téhle „lustrace“.

 

 

Další patra zatím 13. komnatou

 

Vyšší podlaží nebyla – tedy, jak již řečeno – zprovozněna v čase naší zvědavé a zvídavé návštěvy. Autor těchto řádek nostalgicky zavzpomínal, jak sem chodíval pro boty, kalhoty, bundy, saka, bytové doplňky, spotřebiče, desky, hudebniny, knihy, hračky a kdo ví, co ještě, a už si naivně představoval, jak bude moderně uspořádán tento sortiment v prodejnách ve vyšších patrech. O generaci mladší fotografka však mezi focením „foodhally“ byla pragmatičtější. Tipovala notebooky, mobily, tablety, fotopřístroje, počítačovou techniku, videotechniku, domácí kina, luxusní kabelky, šperky, tetovací studia, kosmetické služby, vlasovou a nehtovou údržbu a také, kdo ví, co ještě…

Realita nás ale oba uzemnila.

 

 

Co se (zatím) tají v té 13. komnatě Máje Národní?

 

Ani nostalgická představa, ani představa pragmatická a realistická, se nepotvrzují. Zjistili jsme totiž následující údaje a podáme je zde pro nedostupnost tedy zatím jen virtuálně. To je koneckonců dnes nejběžnější seznamování se s něčím. Tak tedy:

Třetí a čtvrté patro – Hry.

Jen samé hry. Analogové i digitální. Dále asi dvě stě arkádovek, k tomu minigolf (!), šipky a světe div se, v té moderní technologii i – provozovatelé uvádějí - prachsprostý hod sekerou. Tedy nebude-li to také něco virtuálního. Pro fandy počítačových her, mají být k dispozici nejvýkonnější herní počítače v naší malé české kotlině vůbec. Bude jich k dispozici rovných 24. Protože to vše bude nutně chtít tu a tam se od té intenzivní zábavy odtrhnout, tak to půjde za vysokou cena na vysoké židli, ve čtyřech barech a restauracích s – jak jinak vzhledem k místu - s čistě americkým menu.

 

 

Páté patro – Lvíčkov

 

Snad proto, že ve znaku máme českého lva, tak u dějí se předpokládá, že pro ně bude odpovídající český lvíček. Proč ne. Páté patro se bude proto jmenovat Lvíčkov a bude celé zasvěcené dětem. Takový gigarodinný park uprostřed města, v Máji. A zase to bude parádně vytuněné. Slibováno je vzduchové bludiště, zipline, bazén plný míčků…

Zde malá, nehezká, vzpomínka pamětníka. Takovéto bazény s míčky jsou fakt velká prča pro potěr a zaváděly se po převratu v mnoha nově vzniklých velkoobchodech a pasážích. Dokud nenapadlo nějakého … (přiléhavé označení toho někoho nechme na každém z nás) nenápadně vhodit mezi kupu míčků ostrý a zraňující předmět. Bazénky zmizely raz dva. Ale doba je už jiná. Snad…

Raději k další nabídce Lvíčkova. Kolotoč, lezecká stěna a dokonce i nejdelší klouzačka v centru Prahy je slibována. Samozřejmě bude i tobogán, trampolíny, prolézací dráha, dětský bagr, arkádové hry a další jablko sváru – venkovní dětské hřiště ukryté a v doprovodu bouřlivé diskuze objevené, nepříliš zatím provozovateli publikované, na přilehlé střeše… Má tam jezdit dokonce i elektrický vláček…

 

 

Šesté patro - Back in time

 

Móda si žádá interaktivní zábavu. Tak v šestém patře jí bude – prý ale až za pár měsíců - dosytnosti. Zatím je to tajné. Ale zaručeně se máme na co těšit. Tedy ti kdo toto vyhledávají. A protože si investoři jistě dobře zkalkulovali poptávku, tak se jim to vyplatí.

 

 

Sedmé patro – Heroes Park

 

V dnešní době se většině nákupních center říká Park, a vekoprodejnám Galerie, tak ani v Máji Národní, nemůže park chybět. Na stromy, lavičky a cudná zákoutí pro milence zapomeňme, tenhle park bude současný. A hrdinský, jak název praví. Půjde o zážitkový obchod. A protože i v někdejších přírodních parcích bývají sochy, tak i v tomto moderním budou. Zastoupeni mají být Antman, Aquaman, Batman, Deadpool, Flash, Green Lantern, Guardians of the Galaxy, Harley Quinn, Hulk, Hulkbuster, Iron Man a jiní hrdinové z komixů. Samozřejmě, že si zde půjde zakoupit i figurky oblíbených hrdinů a na své si tu přijdou i cosplay maniaci. No prostě, celá rodina si to tu užije.

 

 

O vyhlídce zase někdy příště

 

K osmému a devátému patru patří vyhlídka na krásu Prahy, jak ji neznáme asi nikdo z Pražáků. Leda kominíci, jsou li ještě v této lokalitě třeba. Po té záplavě moderny pod nohami v nižších podlažích je to rozhodně změna. Pro některé generace uklidňující, pro jiné, jen další důvod k návštěvě terasových kaváren a barů. S vyhlídkou na něco jiného, než na půvab střech Prahy. Ale o tom až příště…

 

Text (s využitím tiskových materiálů Máj Národní): Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

           

Máj Národní

28. 6. 2024

Otevírací doba:

Po- Ne: 6:30 - 24:00

https://majnarodni.cz/